Popis
Kampotský černý pepř – tradiční pepř předků.
Sklizeň začíná od konce února a poté trvá po dobu tří měsíců . Naši farmáři vybírají a ručně trhají trsy jednotlivé trsy pepře. Sklízí se pouze zralá zrnka pepře s krásnými tmavě zelenými bobulemi. Zbytek zůstane na pepřovníku a bývá sklizen při dalším průchodu týmu tímto místem.
Sklizený pepř se zpracovává ještě tentýž den. Svazky pepře se zbaví stonků, semena se extrahují, omyjí a blanšírují. Poté se suší na slunci 2-3 dny v závislosti na množství slunečního svitu. Po celý den se zrnka přehrabují, aby se zajistilo optimální vysušení každého z nich. Tato přirozená fáze sušení zvýrazňuje chuť a vůni, která je pro kampotský pepř tak charakteristická.
Zrnka pepře se pak ručně přebírají dle hustoty a velikostí, která podle pravidel CHZO musí být větší než 4 milimetry. Pod názvem Pepper Kampot – „Kampot Pepper“ se prodávají pouze velké kuličky pepře, s krásnou tmavě černou barvou.
Kampotský pepř je jedním z pouhých dvou pepřů na světě s chráněným zeměpisným označením (CHZO). Stejně jako u vína, za svou chuť a zvláštní charakter vděčí svému původu a tradičním metodám zpracování. Region Kampot, který se nachází u moře, těží z jedinečného klimatu, pokud jde o sluneční svit, mořské vánky, půdu a srážky během období dešťů (monzunů).
Oblast Kampot je známá pěstováním pepře již od 13. století, ale teprve koncem 19. a začátkem 20. století začala v Kampotu „pepřová horečka“. Během koloniálního období byl Kampot v Kambodži pro Francouze synonymem pepře a většina pepře spotřebovaného ve Francii pocházela z tohoto regionu, který těžil z příznivého koloniálního celního režimu bez omezení kvót. Konec kolonialního zřízení a zejména občanská válka Rudých Khmerů způsobila, že pepřové plantáže v druhé polovině 20. století prakticky zanikly. Až po roce 2000 některé rodinné farmy obnovily pěstování pepře. V současnosti je roční produkce pravého Kampotského pepře asi 100 tun.
Kampotský černý pepř má silné a jemné aroma. Jeho chuť je velmi intenzivní a sladká zároveň, s tóny pryskyřice, eukalyptu a čerstvé máty. Černý Kampotský pepř, jedinečný pepř, který je cítit dlouho v chuť v ústech.
Černý Kampotský pepř je nejpálivější z celé produkce. Používá se pro zpestření teplých jídel a polévek. Čerstvě namletý je vynikajícím kořením pro pokrmy, jako je grilované hovězí maso, foie gras, těstoviny, grilovaná zelenina, saláty a polévky.
Stejně jako u všech Kampotských pepřů doporučujeme nemíchat černý pepř s jinými barvami pepře. Stejně jak to neděláte s dobrým archívním vínem.
Po otevření doporučujeme pepř skladovat na chladném a suchém místě, mimo dosah světla a vlhkosti, aby si zachoval plnou chuť a vůni. Pro zachování aroma je třeba kampotský černý pepř na poslední chvíli namlít nebo rozdrtit.
Odrůda: Piper Nigrum
Původ: Kampot – Kambodža. Plantáž je certifikovaným producentem kampotského pepře (KPPA ID: P-3-002-001)
Složení: 100% černý pepř Kampot CHZO
Vůně: Ohnivá štiplavost – tóny čokolády, máty a eukalyptu
Kombinace koření s jídlem: Červené maso, zvěřina, uzeniny, těstoviny, rizoto
Trvanlivost: 36 měsíců
Skladování: Skladujte na chladném a suchém místě mimo dosah světla a vlhkosti.