Celer list
Popis
Celer nať sušená
Použitá část rostliny: nať
Vzhled a barva: drcená celerová nať zelené barvy
Použití v kuchyni: do polévek, omáček, na pečení masa, saláty. Jako koření se používá nadzemní část rostliny, řapíky, listy i mletá semena. Používá se často v balkánské, středomořské, americké, anglické i české kuchyni. Obsahuje velké množství éterických olejů.
Historie a současnost: Pochází z dávnověku. Celer byl pěstován už v Egyptě. Pro Řeky a Římany byl celer symbol smutku a smrti a zasvěcovali ho bohům podsvětí. V Evropě se začal pěstovat až po třicetileté válce. Nyní je hlavně pro svá semena pěstován ve Francii, Indii a USA.
Zdravotní účinky: působí protizánětlivě, močopudně podporuje činnost ledvin, povzbuzuje chuť k jídlu, podporuje trávení, zpevňuje cévy. Vhodný pro diabetiky, revmatiky a při obezitě.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.