Tymián celý
Popis
Čerstvý zahradní tymián má tenké, šedavě zelené listy.
Má ostřejší nasládlou chuť a vůní připomíná hřebíček.
Čerstvý tymián se vyskytuje častěji v letních měsících, ale sušený tymián je k dispozici po celý rok téměř ve všech obchodech s potravinami.
Tymián se používá v široké škále kuchyní, ale je nejvíce spojen s francouzskou kuchyní. Používá se do polévek, zeleniny, na zvěřinu, na ryby i drůbež. Ochucují se s ním uzeniny, nádivky, paštiky, saláty, sýry i čaje. Používá se při nakládání do octa (okurky, houby). Je také součástí bylin "bouquet garni".
Sušený tymián by měl být uchováván ve vzduchotěsné nádobě na chladném suchém místě po dobu až šesti měsíců. Čerstvý tymián by měl být použit brzy po zakoupení, ale může být uložen v lednici až týden.
Tymián se pěstuje v jižní Evropě, včetně Francie, Španělska a Portugalska. Je také původem ze Středomoří.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.