Sodium erythorbate E316
Popis
Sodium erythorbate je sůl kyseliny erythorbové, syntetický izomer vitaminu C. Vyskytuje se ve formě bílého prášku bez zápachu. Používá se hlavně v potravinářství jako antioxidant, redukční činidlo a stabilizátor v masných a zeleninových i ovocných výrobcích (stabilizuje barvu), v nápojích a pro konzervaci mořských plodů. Ve vinařství se s jeho pomocí snižuje používání oxidu siřičitého, má využití také v pivovarnictví. V případě, že je rozpuštěný ve vodě a stabilizovaný ve slaných roztocích při pH 7, vykazuje antioxidační vlastnosti.
Sodium erythorbate není brán jako látka škodlivá lidskému zdraví. V ojedinělých případech se mohou po jeho konzumaci objevit bolesti hlavy, závratě, únava či letargie. U citlivých jedinců může vyvolat podráždění očí, kůže či dýchacích cest. Při časté konzumaci může zvyšovat množství kyseliny močové v těle.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Pouze registrovaní uživatelé mohou vkládat příspěvky. Prosím přihlaste se nebo se registrujte.